Zawartość skrobii

Zawartość skrobii

Badanie skrobii

Oznaczanie skrobi metodą polarymetryczną

Zasada metody polega na rozpuszczeniu skrobi w rozcieńczonym kwasie solnym i po sklarowaniu roztworu zmierzeniu skręcenie płaszczyzny światła spolaryzowanego (w polarymetrze). Zawartość skrobi oblicza się ze wzoru Biota przyjmując , że skręcalność właściwa skrobi rozpuszczonej w HCl wynosi 183,7 º.

α  = 11,6º

l = 20 [cm] = 2[dm]

m = 5,120 g

Obliczam stężenie skrobi w badanym roztworze

p = (100* α) / ( [α]D *l)

p = ( 100* 11,6º) / (183,7º * 2 dm)

p = 3,157 [ g / 100ml]

Obliczone stężenie skrobi w roztworze przeliczam na procentową zawartość skrobi w 5,120 g mąki.

3,157 [g/100ml] ——– 5,120 g

x                         ——– 100 g

x = 61,660 [g/100ml]

 

Wnioski

Zawartość skrobi w mące pszennej wynosi  57-77%, a w mące żytniej 62-75%. Z analizy przeprowadzonej na ćwiczeniu zawartość skrobi w mące wyszła 61,660%. Wynik ten mieści się w granicach ilości skrobi w mące pszennej, jednakże analizowaną mąką mogła być również mąka żytnia. Niewielki błąd w oznaczeniu zawartości polisacharydu w tej mące mógł być spowodowany niedokładnym ilościowym przeniesieniem naważki mąki z moździerza do kolby miarowej przy użyciu 50 ml HCl, przez co wynik stężenia skrobi w roztworze mógł wyjść niższy i końcowy wynik % zawartości skrobi (w przeliczeniu na naważkę mąki) również mógł wyjść niższy.

Zarządzenie plikami Cookies

Pliki Cookies są wyłączone.
Włącz pliki Cookies klikając "Akceptuję" w okienku komunikatu.

Więcej o ustawieniach prywatności

Strona domyślnie nie używa ciasteczek (cookies). Możesz zaakceptować cookies, aby umożliwić poprawne działanie wybranych funkcjonalności serwisu. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close