Oznaczenie kwasowości popiołu

Oznaczenie kwasowości popiołu

Oznaczenie kwasowości popiołu

 

Zasada metody – kwasowość popiołu określa się z ilości ściśle mianowanego roztworu wodorotlenku sodu  zużytego do zobojętnienia popiołu rozpuszczonego w 20 ml kwasu HCl (z uwzględnieniem próby ślepej).

VHCl (p.ślepa) = 20,0 ml

VHCl (p.właściwa) = 21,3 ml

CHCl = 0,1 mol/l

CNaOH = 0,1 mol/l

Vwł – Vśl = 21,3 ml – 20,0 ml = 1,3 ml

1,3 ml ( 0,1 mol/l NaOH) ——– 2,4453 g (płatków owsianych)

x                        ——– 100 g

x = 53,1632 ml (0,1 mol/l NaOH)

53,1632 ml (0,1 mol/l NaOH) ——– 5,31632 ml (1 mol/l NaOH)

Produkty zbożowe są produktami zakwaszającymi. Suma związków mineralnych po spaleniu produktu ( płatków owsianych), stanowiących popiół ma określoną kwasowość. W wykonanym przeze mnie oznaczeniu kwasowość popiołu wynosi 5,31632 ml 1 molowego roztworu NaOH.

Zarządzenie plikami Cookies

Pliki Cookies są wyłączone.
Włącz pliki Cookies klikając "Akceptuję" w okienku komunikatu.

Więcej o ustawieniach prywatności

Strona domyślnie nie używa ciasteczek (cookies). Możesz zaakceptować cookies, aby umożliwić poprawne działanie wybranych funkcjonalności serwisu. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close