Oznaczenie kwasowości popiołu
Oznaczenie kwasowości popiołu
Zasada metody – kwasowość popiołu określa się z ilości ściśle mianowanego roztworu wodorotlenku sodu zużytego do zobojętnienia popiołu rozpuszczonego w 20 ml kwasu HCl (z uwzględnieniem próby ślepej).
VHCl (p.ślepa) = 20,0 ml
VHCl (p.właściwa) = 21,3 ml
CHCl = 0,1 mol/l
CNaOH = 0,1 mol/l
Vwł – Vśl = 21,3 ml – 20,0 ml = 1,3 ml
1,3 ml ( 0,1 mol/l NaOH) ——– 2,4453 g (płatków owsianych)
x ——– 100 g
x = 53,1632 ml (0,1 mol/l NaOH)
53,1632 ml (0,1 mol/l NaOH) ——– 5,31632 ml (1 mol/l NaOH)
Produkty zbożowe są produktami zakwaszającymi. Suma związków mineralnych po spaleniu produktu ( płatków owsianych), stanowiących popiół ma określoną kwasowość. W wykonanym przeze mnie oznaczeniu kwasowość popiołu wynosi 5,31632 ml 1 molowego roztworu NaOH.