Oznaczanie zawartości chlorków
Oznaczanie zawartości chlorków w soku z kapusty kiszonej metodą Mohra
Zasada metody – Oznaczenie oparte jest na argentometrycznym miareczkowaniu azotanem srebra chlorków w obecności chromianu potasowego jako wskaźnika. Reakcja przebiega w środowisku obojętnym.
VNaOH = 3,3 ml
CNaOH = 0,1 mol/l
VAgNO3 = 2,7 ml
CAgNO3 = 0,1 mol/l
Kwasowość soku z kapusty (% kwasu mlekowego)
CH3CHOHCOOH + NaOH → CH3CHOHCOONa + H2O
nNaOH =0,0033 l * 0,1mol/l = 0,00033 mola NaOH
1 mol NaOH ——– 90 g Kwasu mlekowego
0,00033 mola NaOH ——– x
x = 0,0297 g
0,0297 g Kwasu mlekowego ——– 10 ml
x ——– 100 ml
x = 0,297 [g/100ml]
Kwasowość soku z kapusty (w % kwasu mlekowego) nie powinna być mniejsza niż 0,7%. W oznaczonej próbce kwasowość znacznie odbiega od tej granicy, wynosi 0,297[g/100ml]. Błąd tego oznaczenia może wynikać z niedokładnego zmiareczkowaniasoku mianowanym roztworem NaOH wobec fenoloftaleiny.
1 ml (0,1 mol/l AgNO3) ——– 5,85 mg NaCl
2,7 ml (0,1 mol/l AgNO3 ) ——– x
x = 15,795 mg NaCl
Schemat rozcieńczeń
100 ml
↑ (x10)
10 ml → 100 ml
↓ (x5)
20 ml R = 50
p = 15,795 mg * 50 = 789,75 [mg/100ml] = 0,7897 [g/100ml]
Zawartość chlorków w przeliczeniu na NaCl wynosi od 1,2 do 2,5 %. W oznaczanym przeze mnie soku zawartość chlorków wynosi 0,7897%. Wynik ten nie mieści się w podanych granicach. Błąd ten jest kontynuacją błędu poprzedniego, niecałkowitego zobojętnienia kwasów soku z kapusty przez roztwór NaOH.
Informacje na temat metodyki obliczania niepewności pomiaru
Patrz: https://www.bnt-sigma.pl/szkolenie-niepewnosc-pomiaru