Oznaczanie kwasowości
Oznaczanie kwasowości
Oznaczanie kwasowości miareczkowej mleka
Zasada metody: Metoda polega na bezpośrednim miareczkowaniu próbki mleka mianowanym roztworem zasady sodowej w obecności odpowiednich wskaźników, dzięki którym można uchwycić końcowy punkt miareczkowania.
CNaOH = 0,1 mol/l
VNaOH = 9,9 ml = 0,0099 l
Vmleka = 50 ml
Obliczam kwasowość mleka, wyrażając ją w stopniach Soxhleta-Henkla
nNaOH = CNaOH * VNaOH
nNaOH = 0,1 mol/l * 0,0099 l = 0,00099 mola
Przeliczając stężenie zasady z 0,1 molowego na 0,25 molowe wyznaczam objętość zasady zużytej na zmiareczkowanie 50 ml mleka.
VNaOH = nNaOH / CNaOH
VNaOH = 0,0099 [mola] / 0,25 [mol/l] = 0,00396 l = 3,96 ml
3,96 ml NaOH ——– 50 ml mleka
x ——– 100 ml mleka
x = 7,92 ml NaOH = 7,92 0SH
Wnioski: Kwasowość mleka jest miarą jego świeżości. Mleko świeże wykazuje kwasowość 6,5-7,5 0SH. Kwasowość od 8-90SH określa lekkie nadkwaszenie mleka. Wyznaczona przeze mnie kwasowość mleka wynosi 7,92 0SH. Błąd może być spowodowany niedokładnością miareczkowania.
Oznaczanie kwasowości miareczkowej mąki
Zasada metody: polega na zobojętnieniu ogólnej zawartości kwasów obecnych w mące przez miareczkowanie roztworem NaOH wobec fenoloftaleiny jako wskaźnika.
m = 5,231 g
CNaOH = 0,1 mol/l
VNaOH = 1,2 ml = 0,0012 l
CNaOH = 1 mol/l
VNaOH = 0,00012 l = 0,12 ml
0,12 ml (1mol/l NaOH) ——– 5,231 g mąki
x ——– 100 g mąki
x = 2,29 ml (1mol/l NaOH)
Wnioski: Na kwasowość przetworów zbożowych wpływają głównie kwasy: fosforowy, organiczne (tłuszczowe), oraz aminokwasy i białka o odczynie kwaśnym. Kwasowość uważana jest za wskaźnik jakości przetworów zbożowych (wzrasta w miarę upływu czasu przechowywania produktu). Kwasowość mąk pszennych (tortowa, poznańska, krupczatka) zgodnie z normami nie powinna być wyższa od 3 stopni kwasowości. Wyznaczona przeze mnie kwasowość mąki wynosi 2,29 ml (1 molowego NaOH)/100g, co może informować, iż próbka mąki, której kwasowość oznaczałam to jedna z wyżej wymienionych mąk pszennych.
Oznaczanie kwasowości miareczkowej soku metodą potencjometryczną
Zasada metody: polega na zobojętnieniu wszystkich kwasów zawartych w badanym roztworze przez potencjometryczne miareczkowanie mianowanym roztworem NaOH do pH=10. W analizie chemicznej zasada miareczkowania potencjometrycznego sprowadza się do określenia punktu równoważności molowej reakcji zachodzącej podczas miareczkowania roztworu soku, roztworem mianowanym przez pomiar pH.
Vsoku = 10 ml
CNaOH = 0,1 mol/l
PRM VNaOH = 8,6 ml
Mkw.jabłkowego = 134 g/mol
HOOC-CH-CH2-COOH + 2 NaOH → NaOOC-CH-CH2-COONa + 2H2O
│ │
OH OH
f kwasu = ½ f zasady = 1
nkw./fkw. = nzas./fzas.
nkw.= mkw./ Mkw.
nzas.= Czas.*Vzas.
mkw. = Mkw.*Czas*Vzas*(fkw/fzas) |
mkw. = 134 [g/mol]*0,1[mol/l]*0,0086[l]*(1/2)
mkw. = 0,0576g
0,0576 g ——– 10 ml soku
x ——– 100 ml soku
x = 0,576 [g/100ml]
Wnioski: Kwasowość ogólna soków pitnych mieści się w granicach 0,4-0,8[g/100ml soku], soków surowych np. jabłkowych 0,5-0,8%. Wyznaczona przeze mnie kwasowość próbki soku jabłkowego wynosi 0,576 [g/100ml], wynik ten mieści się granicach opisujących kwasowość soków jabłkowych, więc oznaczenie zostało poprawnie wykonane.
Oznaczanie kwasowości lotnej
Zasada metody: Oznaczenie kwasowości lotnej polega na oddestylowaniu kwasów lotnych z badanej próbki w specjalnych aparatach, z doprowadzeniem zewnętrznej pary wodnej z wytwornicy pary. Otrzymany destylat miareczkuje się na gorąco mianowanym roztworem NaOH wobec fenoloftaleiny jako wskaźnika.
Vsoku = 20 ml
CNaOH = 0,1 mol/l
VNaOH = 5,7 ml
Mkw.octowego = 60 g/mol
CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O
fkw.=1 fzas =1
mkw = Mkw*Czas*Vzas*(fkw/fzas)
mkw = 60[g/mol]*0,1[mol/l]*0,0057[l]*(1/1)
mkw = 0,0342 g
0,0342 g ——– 20 ml soku
x ——– 100 ml soku
x = 0,171 [g/100ml]
Wnioski: Kwasowość lotna powinna wynosić poniżej 0,4%. Wyznaczona przeze mnie wartość wynosi 0,171 %. Im niższa jest wartość kwasowości, tym lepszy homofermentatywny był przebieg fermentacji mlekowej.
Oznaczanie kwasowości czynnej (pH)
Zasada metody: Kwasowość czynną wyrażoną w wartościach liczbowych wykładnika wodorowego pH oznacza się metodą elektrometryczną, polegającą na pomiarze różnicy potencjałów między elektrodami zanurzonymi w badanym roztworze.
Mleko (15) pH = 5,6
Sok jabłkowy (2) pH = 3,4
Sok z kapusty (5) pH = 4,1
Wnioski: Wartość pH mleka kształtuje się na poziomie 5,5 – 6,5. Oznaczona wartość pH wynosi 5,6. Wynik ten mieści się w podanych granicach, oznaczenie jest więc prawidłowe.
Wartość pH soków owocowych określają granice 2,5 – 3,5. Wartość pH soku jabłkowego wynosi 3,4.Oznaczenie jest więc wykonane prawidłowo.
Wartość pH soku z kapusty kiszonej powinna wynosić 3,4 – 4,0. W oznaczeniu wartość pH soku z kapusty kiszonej jest nieco wyższa i wynosi 4,1. Zbyt wysoka kwasowość może wynikać z nienaturalnego zakwaszenia kapusty np. kiszenie za pomocą octu.
Niepewność pomiaru
Niepewność pomiaru metody badawczej może sięgać 20 %. Tak oszacowania niepewność procedury badawczej oznaczania kwasowości nie będzie uwzględniała niepewności pochodzącej z procesu pobierania próbki.